Hoeveel beter is wifi 6 echt?

In veel opzichten is het moderne leven onlosmakelijk verbonden met internet. Onze dagelijkse acties zijn verweven met en afhankelijk van deze schijnbaar alomtegenwoordige kracht - of het nu voor werk, online winkelen, videogesprekken, live voorraadupdates vanuit uw koelkast is, noem maar op. Feit is dat internet overal om ons heen is en wifi-netwerken daar een integraal onderdeel van zijn. De steeds groeiende acceptatie van wifi leidde tot de verwachting van niet minder dan een betrouwbare en krachtige wifi-verbinding, overal en altijd. Daarnaast moet wifi ook in staat zijn om moeiteloos een divers ecosysteem van wifi-compatibele apparaten op een volledig geautomatiseerde manier te ondersteunen. Geen gemakkelijke taak gezien hoe wijdverbreid wifi is geworden en de daaropvolgende behandeling van signaalinterferentie in drukke gebieden, configuratie-uitdagingen, enz. De nieuwste wifi-standaard, bekend als wifi 6 of 802.11ax, heeft ons veel nieuwe opwindende technologieën opgeleverd, zoals besproken in ons vorige artikel. Voortzetting van deze reis van het ontdekken van WiFi 6, is dit artikel gecentreerd rond implementaties van WiFi 6-apparaten in de echte wereld. Hoe presteren ze in het veld? Wat is de impact van WiFi 6 op de gebruikerservaring? Het Plasma Cloud-team heeft kosten noch moeite gespaard om de voordelen ervan te evalueren met een reeks inzichtelijke prestatietests.

PAX1800 presteert beter dan alle voorgaande modellen

Om een beter inzicht te krijgen in de voordelen van WiFi 6, hebben we onze nieuw 802.11ax-toegangspunt, de PAX1800, tegen onze best presterende 802.11ac-model, de PA2200. Vaak worden die prestatietests uitgevoerd in een Wi-Fi-kamer, een theoretische opstelling om perfecte resultaten te verkrijgen die in de echte wereld nauwelijks haalbaar zijn. Het Plasma Cloud-team koos er echter voor om een standaard werkkantoor te gebruiken als testomgeving. Deze resultaten bieden u een goed inzicht in hoe onze Access Points zich in een gemeenschappelijk implementatie in de echte wereld. Een uitgebreide beschrijving van onze testopstelling vindt u aan het einde van het artikel.

Testlocaties

Prestatietests werden uitgevoerd vanaf vijf verschillende locaties zoals aangegeven in de onderstaande plattegrond. Het wifi-pictogram rechtsonder geeft de positie van de Access Points aan. De stippen geven de locaties weer waar de doorvoer is gemeten:

  • Beste geval: direct naast de AP;
  • Dunne muur: in de kamer naast de AP met alleen een dunne muur ertussen;
  • Dikke muur: in de kamer naast het AP met een dikke betonnen muur ertussen;
  • Drie muren: een paar kamers verwijderd van het AP met drie dunne muren ertussen;
  • Drie muren plus: een paar kamers verwijderd van het AP met meer dan drie dikke betonnen muren ertussen.
Plattegrond van kantoor gebruikt voor prestatietests van Plasma Cloud WiFi 6.

Doorvoergrafieken

De volgende grafieken tonen de up- en download doorvoer vanuit het perspectief van een WiFi-client die is aangesloten op het PA2200- of PAX1800-toegangspunt. De Oranje kleur vertegenwoordigt de gemeten doorvoer verkregen van het PA2200 (802.11ac / WiFi 5) Access Point, terwijl de blauwe kleur geeft de meetresultaten weer met de PAX1800 (802.11ax / WiFi 6). De testopstelling was identiek voor zowel Access Points als wifi-banden. Omdat de meeste gebruikers geïnteresseerd zijn in werkelijke bestandsoverdrachtsnelheden, heeft het Plasma Cloud-team zich precies daarop gericht. Elke WiFi 6-client zou vergelijkbare resultaten kunnen reproduceren met behulp van prestatiemetingstools zoals: https://speedtest.net en https://fast.com.

Doorvoer op 2,4 GHz-band

De volgende grafiek toont de download doorvoer vanuit het perspectief van een WiFi-client die is aangesloten op het PA2200- of PAX1800-toegangspunt op de 2,4 GHz-band.

De testresultaten tonen duidelijk aan dat de PAX1800-doorvoer altijd de niveaus overschrijdt die zijn verkregen met het PA2200 Access Point. De belangrijkste drijvende factor is de upgrade van de 2,4 GHz wifi-standaard van 802.11n naar 802.11ax (zie onze vorig artikel voor details). Dit is de eerste grote upgrade naar wifi op de 2,4 GHz-band sinds 2009. Dankzij de fysieke eigenschappen van de 2,4 GHz-golflengte kunnen wifi-signalen meerdere betonnen muren binnendringen en toch behoorlijke doorvoerniveaus bereiken.

De tweede grafiek toont de upload doorvoer vanuit het perspectief van een WiFi-client die is aangesloten op de PA2200 of PAX1800 op de 2,4 GHz-band.

Nogmaals, het gebruik van de PAX1800 levert veel hogere doorvoerniveaus op in vergelijking met de PA2200. In de meeste scenario's zijn de downloadprestaties van groter belang voor WiFi-clients. Maar in tijden waarin videoconferencing steeds gebruikelijker wordt, is een verbetering van de uploadprestaties meer dan welkom.

Samengevat: wat de positie van de wifi-client ook is, de PAX1800 levert superieure up- en download-doorvoer in vergelijking met de PA2200 op de 2,4 GHz-band.

Doorvoer op de 5GHz-band

Net als voorheen, toont de onderstaande grafiek de download doorvoer gemeten door de WiFi-client wanneer deze is aangesloten op de PA2200 of PAX1800 op de 5GHz-band.

De downloaddoorvoer met behulp van de PAX1800 is maar liefst 40% hoger in vergelijking met de PA2200 wanneer de WiFi-client zich in directe of bijna directe zichtlijn op het toegangspunt bevindt. Dat is een aanzienlijke stijging, aangezien de PA2200, ons best presterende WiFi 5-model, al een doorvoer tot 500 MBit/s levert. Met de PAX1800 kunt u eindelijk het maximale uit uw gigabit-kabelinfrastructuur halen!

Omdat 5GHz-golven niet door obstakels zoals betonnen muren kunnen dringen en 2,4GHz-golven dat wel doen, is er geen significant verschil tussen WiFi 5 en WiFi 6 op de geblokkeerde posities. Afhankelijk van het gebruik, kan deze 5GHz-golfeigenschap in uw voordeel werken, omdat het een dichtere 5GHz-implementatie mogelijk maakt.

De onderstaande grafiek toont de upload doorvoer gemeten door de WiFi-client wanneer deze is aangesloten op de PA2200 of PAX1800 op de 5GHz-band.

De gemeten upload-doorvoer volgt hetzelfde patroon als de download-doorvoer op de 5GHz-band. Het WiFi 6-model was in staat om een aanzienlijke prestatieverbetering te leveren in vergelijking met het equivalente WiFi 5-model.

Over het algemeen laten de overige resultaten zien dat, hoewel de PA2200 al geweldige prestaties biedt, WiFi 6 het nog steeds naar een hoger niveau kan tillen. De prestatiewinst op de geblokkeerde posities wordt opnieuw belemmerd door het vermogen van 5GHz-golven om obstakels te doordringen. De PAX1800 heeft nog steeds een kleine voorsprong door de verbeterde ontvangstgevoeligheid.

Test opstelling

Details van onze doorvoertestopstelling vindt u in de onderstaande tabel.

  • AP-locatie: plafondmontage
  • WiFi Client: laptop met 2×2 WiFi 6/11ax kaart
  • WiFi-landcode: VS
2,4 GHz-band 5GHz-band
kanaal 6 44
kanaalbreedte 20MHz 80MHz

Belangrijke factoren bij doorvoermetingen

WiFi-doorvoer is sterk afhankelijk van een aantal factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het testen en vergelijken van de doorvoer:

  • Eigenschappen van de wifi-band: 2,4 GHz-golven dringen veel beter door obstakels zoals muren, deuren en andere items dan 5 GHz-golven. Hierdoor zal de 2,4GHz-band vaak een beter bereik halen, maar ook last hebben van interferentie omdat naburige 2,4GHz-netwerken ook een hoog bereik hebben.
  • TX-vermogen: Hoe hoger het TX-vermogen, hoe beter muren en andere obstakels kunnen worden gepenetreerd. Het maximale TX-vermogen wordt beïnvloed door tal van factoren, met name overheidsvoorschriften. Sommige wifi-kanalen vereisen een lager TX-vermogen (zogenaamde "edge-kanalen") in vergelijking met andere kanalen binnen dezelfde wifi-band.
  • Interferentie: WiFi-interferentie van aangrenzende WiFi-netwerken en zelfs interferentie van niet-WiFi-bronnen zoals Bluetooth, babyfoons, magnetrons, enz. kan de WiFi-ervaring belemmeren.
  • Fysieke obstakels: Een duidelijke zichtlijn levert altijd de beste wifi-doorvoer op. Hoewel wifi beter is geworden in het omgaan met reflecties en botsingen van signalen, kan de wifi-doorvoer nog steeds worden beïnvloed als er obstakels aanwezig zijn. Het resultaat kan variëren van 'handelbaar' tot 'ondoordringbaar', afhankelijk van het materiaal waaruit de obstakels bestaan.

Verbeter je draadloze verbinding met de PAX1800

We hebben zojuist gezien hoe de PAX1800 de wifi-prestaties in uw kantoor aanzienlijk kan verbeteren, maar daar houdt het potentieel zeker niet op. Dit WiFi 6 Access Point is een allrounder en presteert ook buiten de kantoormuren verbluffend. Sterker nog, het kan altijd en overal het perfecte model zijn. Dankzij de nieuwe WiFi 6-technologie kan het uw draadloze verbinding aanzienlijk verbeteren in een grote verscheidenheid aan real-word-omgevingen: van onderwijs, gezondheidszorg, horeca, ondernemingen, industriële, buiten-, thuis- en slimme werkomgevingen en nog veel meer.

En de kers op de taart: de PAX1800 is ook compatibel met apparaten met oudere wifi-standaarden, ook al kunnen ze mogelijk niet het volledige scala aan mogelijkheden van de wifi 6-technologie benutten. Benieuwd om dit nieuwe apparaat uit te proberen en eindelijk je draadloze netwerk een boost te geven? Ontdek alle kenmerken van de PAX1800, en neem contact op met de Nederlandse distributeur cloudwim om een PAX1800 te bemachtigen.